Trudno mi to napisać, ale napiszę. Ostatnio łapię się na tym, że myślę o graniu w pracy i ukrywam przed bliskimi, ile czasu spędzam na slotach. Nic jeszcze się złego nie stało, ale znaki rozpoznaję.
Jak wyglądał u was moment, w którym powiedzieliście sobie stop? Co realnie pomogło?
To, że rozpoznajesz znaki, zanim coś się stało, to ogromna przewaga. U mnie pomogły dwie rzeczy: sztywny budżet miesięczny w osobnym miejscu i rozmowa z kimś zaufanym, bo samotne obietnice zawodziły.
Ja w pewnym momencie skorzystałem z pomocy Anonimowych Hazardzistów — działają w Polsce, spotkania są anonimowe, jest też telefon zaufania 801 889 880. Nie musisz być na dnie, żeby zadzwonić, wystarczy, że cię to niepokoi.
Dziękuję za normalne odpowiedzi bez oceniania. Zapiszę ten numer i na razie ustawiam sobie twarde limity wszędzie, gdzie gram. Dam znać za jakiś czas, jak idzie.
Trzymaj się. I pamiętaj, co tu często powtarzamy: kasyna mają narzędzia — limity wpłat, przerwy, samowykluczenie — i korzystanie z nich to nie słabość, tylko ogarnięcie.